SAFRA KESESİ HASTALIKLARI
Safra kesesi taşları
En sık görülen safra kesesi hastalığıdır. Özellikle yağ, yumurta gibi besinlerin tüketimiyle ilişkili mide bölgesinde ortaya çıkan ve bulantı hissiyle ortaya çıkarlar. Bazı durumlarda karnın sağ tarafı ve sırta doğru da ağrı yayılabilir. Daha nadiren de aniden ortaya çıkan safra kesesi iltihabı veya safra yolunun taşlarla tıkanması sonucu ortaya çıkan sarılık ( tıkanma sarılığı ) ile de ortaya çıkabilir. Bu iki durumun acil tedavi edilmesi gereken durumlardır.
Safra kesesi taşlarının tedavisinde tek yöntem cerrahi olarak safra kesenini çıkarılmasıdır. Bilimsel olarak taşların ilaçlar ile eritilmesi veya düşürülmesi gibi bir yöntem yoktur. Özellikle ameliyat olamayacak kişilerde bazı ilaçlar ile safra taşlarının artması ve büyümesi önlenebilir ve mevcut eritilmesi mümkün değildir. Sadece taşların çıkarılarak safra kesesinin bırakılması uygulaması çok geçmiş zamanda uygulanmış ama tekrar safra kesesi taşları oluşumu görülmesi sebebiyle terk edilmiş bir uygulamadır.
Günümüzde safra kesesi taşı tedavisinde kapalı yöntemle safra kesesinin tamamen çıkartılması standart tedavi yöntemidir. Zaten hastalıklı bir organın çıkartılması, kişinin günlük yaşamını ve beslenme düzenini olumsuz bir şekilde etkilemez. Ameliyattan sonra her hangibir bir diyet önerilmez, kişi yumurta dahil her şeyi yiyebilir.
Safra Kesesi Polibi
Safra kesesi polibi, safra kesesinin iyi huylu bir tümörüdür. Kanser değildir. Genellikle bir rahatsızlık vermez. Eğer polipler küçük boyutlu ise bir şey yapmaya gerek yoktur ve belli zaman aralıklarında takip edilmesi önerilir. Eğer polipte büyüme saptanırsa ya da ilk saptandığında 1 cm.nin üzerinde ise kanser riskinden dolayı ameliyat edilmesi önerilir
Safra Kesesi Kanseri
Safra kesesi nadir görülen kanserlerdir. Tedavisi onkoloji ve genel cerrahi uzmanları tarafından multidisipliner bir şekilde yapılır. Öncelikli tedavisi cerrahidir. Cerrahi tedavide safra kesesi ve safra kesesine komşu olan karaciğerin bir kısmının çıkarılması gerekebilir
Safra Kesesi Ameliyatı
Safra kesesi ameliyatlarında safra kesesinin tümü çıkarılmalıdır. Ameliyat kapalı yöntemle yapılır. Bunun için karında 3 ve ya 4 delik kullanılarak bu ameliyat yapılabilir. Uygun hastalarda göbek deliği içinden izsiz ameliyat yöntemiyle de ameliyat gerçekleştirilebilir.